Kisaveikot

Osallistavaa ja monipuolista urheilua

Urheilun harrastaminen alkoi järjestäytyä seuramuotoiseksi jo 1800-luvulla. Vanhin yhtäjaksoisesti toiminut seura on Segelföreningen i Björneborg eli BSF joka perustettiin 1856.

Urheiluseurojen perustaminen oli tärkeä osa kansallista heräämistä ja rakentuvaa kansalaisyhteiskuntaa. Nuoren kansakunnan fyysisen kasvatuksen lisäksi niiden avulla edistettiin raittiutta ja nuhteetonta elämää.

Urheilu oli myös poliittista. Vahvimmin tämä näkyi kun sisällissodan jälkeen ns. punaiset urheiluseurat erotettiin Suomen Valtakunnan Urheiluliitosta, ja syntyi Suomen Työväen Urheiluliitto. Tästä erityi vielä omilleen joksikin aikaa Työväen Urheiluseurojen Keskusliitto.

Vuonna 1993 SVUL korvattiin Suomen Liikunta ja Urheilulla ja TUL menetti keskusjärjestön aseman. Seurat siirtyivät lajiliittojen jäseniksi. SLU taasa muuttui Valoksi ja sitten yhdistyi Olympiakomitean kanssa.

Organisaatioiden historia näkyy jossain määrin edelleen urheiluseuroissa, etenkin paikkakunnilla joilla niitä on useampia. Pääosin politiikka on kuitenkin onneksi jäänyt taka-alalle.

Nykyisin nähdään urheilun ja liikunnan ilo kuuluu kaikille taustaan katsomatta.


Suomen kisaveikkoja

Suomen urheiluseurojen nimikirjossa Kisa-Veikot lienee yksi yleisimpiä, ja sen alla harjoitetaan urheilua painista ja suunnistuksesta palloilulajeihin kaikilla tasoilla. Useimmiten kisaveikot ovatkin olleet monipuolisia ja lajien suosion muutoksiin sopeutuvia seuroja.


Turun Kisa-Veikot eli Työväen voimistelu ja urheiluseura TuKV on perustettu jos vuonna 1930. Alkuun se toimi nimellä Maarian Kisa-Veikot (MKV) kunnes vaihtoi nykyiseen nimeen 1945.

TuKV:n lajivalikoimaan kuuluu jalkapallo/futsal, rullakiekko, sulkapallo, capoeira sekä kuntoliikuntaa ja liikuntaleikkikoulu sekä harrastelijateatteri.

Jääkiekossa seuran edustusjoukkue pelaa nykyisin III-divisioonan Länsirannikon aluesarjassa. Jalkapallossa TuKV oli jopa mestaruussarjassa, tosin jo jokin aikaa sitten eli 40-luvulla.

Seuran toiminnan keskipiste on urheilutalo Rientola.


Lohjan Kisa-Veikot eli LoKV on lohjalainen urheiluseura jonka lajit ovat vaihdelleet vuosien mittaan. Pesäpallossa seuran joukkueet menestyivät etenkin 70-80 luvuilla. Naiset pelasivat silloin SM-sarjassa ja miehetkin ykkösessä.

Jääkiekko toimi omana yhdistyksenään Lohjan Kisa-Veikot Jääkiekko Ry:ssä. Nykyisin sitä harjoitellaan ja pelataan yhteistyössä Nummelan Palloseuran kanssa Harjun Kiekko nimisessä seurassa.

Harjun Kiekon edustusjoukkue pelaa tällä kaudella II-divisioonan Etelä-lohkossa.


Helsingin Kisa-Veikot on perustettu jo 1909. Seura kertoo olevansa Suomen suurin ja menestynein yleisurheiluseura. Kalevan malja on myönnetty HKV:lle peräti 56 kertaa.

Seuran historiasta löytyy lukuisi olympiavoittajia ja mm-tason kilpailijoita.

Seurassa harjoitetaan huippu-urheilun lisäksi monipuolista nuorisourheilua sekä aikuisille suunnattua liikuntatoimintaa.


Kuopion Kisa-Veikot puolestaan harrastavat painia. KKV:llä on toimintaa sekä aloittelijoille, kilpailullisesti harjoitteleville että senioreille ja kuntoilijoille.

Pikkuisille painijoille on tarjolla nallepaini yhdessä vanhempien kanssa sekä nassikkapaini.

KKV:n historia ulottuu aina 1920-luvulle ja alkuun lajeihin kuuluivat painin lisäksi voimistelu, nyrkkeily, palloilu, yleisurheilu, hiihto ja mäenlasku. Myöhemmin mukaan tulivat myös jääkiekko ja lentopallo.

Muut lajit ovat sittemmin siirtyneet omiin seuroihinsa.


Kärkölän Kisa-Veikot on perustettu vuonna 1943. Lajeja on monipuolisesti: ammunta, ampumahiihto, hiihto, pesäpallo, suunnistus ja yleisurheilu.

Ampumarataa ylläpidetään yhdessä Kärkölän riistamiesten kanssa. Ilma-aseilla puolestaan harjoitellaan Opintien koulun sisäampumaradalla.